Bellewaerde neemt ingrijpende beslissing

0
Bellewaerde neemt ingrijpende beslissing
Bellewaerde

Tijdens de voorbije nacht stond een zeer speciaal transport op het programma in Bellewaerde. Aziatische olifant Fahim verhuisde namelijk naar de Nederlandse dierentuin Blijdorp in Rotterdam. In het kader van het Europees kweekprogramma zal Fahim er geïntroduceerd worden in een kweekgroep. Het vertrek van Fahim luidt tevens een nieuw tijdperk in, gezien hij de allerlaatste olifant in Bellewaerde was.

Fahim was sinds november 2009 in Bellewaerde en wordt op 24 juli 15 jaar oud.

Sinds jaar en dag wordt Fahim dagelijks getraind door de dierenverzorgers waarbij de training bestaat uit twee delen, een targettraining en transporttraining. De targettraining dient voor eventuele medische behandelingen. De transporttraining dient om olifanten te laten gewennen aan de handelingen die op het moment van een transport nodig zijn. Doordat olifanten in Bellewaerde op volwassen leeftijd steeds verhuizen naar een andere dierentuin, is het belangrijk dat de dieren goed kunnen meewerken tijdens het transport, om stress en blessures te voorkomen.

De transportbox waarmee het transport zou doorgaan, kwam reeds enkele weken geleden aan in Bellewaerde. De transporttraining kon dus zo realistisch mogelijk doorgaan. Voorheen gebeurde dit steeds met behulp van een eigen box die echter niet geschikt was voor vervoer. Fahim heeft tijdens deze trainingen goed meegewerkt en was zeer benieuwd om in de box te gaan, waardoor de trainingen zeer vlot zijn verlopen.

Bellewaerde heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het Europees kweekprogramma van de Aziatische olifanten. Als erkende dierentuin heeft het park telkens jonge “bullen” of mannelijke olifanten onthaald op een leeftijd van 4 à 5 jaar om deze vervolgens te trainen naar volwassenheid toe. Vanaf dat de olifanten geslachtsrijp waren, mochten de olifanten verhuizen naar een andere dierentuin om geïntroduceerd te worden in een kweekgroep.

De olifant werd na langdurige afwezigheid terug in Bellewaerde geïntroduceerd in 2004, doch zal de soort het park nu definitief verlaten. Bellewaerde neemt ondertussen deel aan verschillende kweekprogramma’s met eigen kweekgroepen en wil zich in de toekomst daar meer op richten. Succesvolle kweekresultaten van (ernstig) bedreigde diersoorten werden reeds veelvuldig gerealiseerd met Amoerluipaarden, Rothschildgiraffen, Europese Bizons en Rode Vari’s.

Concreet zullen de weide en stallen, die voorheen aan de olifanten toebehoorden, in de toekomst ingezet en aangepast worden als extra plaats voor de Rothschildgiraffen. Op die manier wordt het savannegedeelte groter en kan er op extra kweek van deze ernstig bedreigde diersoort ingezet worden.

“Als Belgische erkende en gecertificeerde dierentuin zetten wij in op het beschermen van bedreigde diersoorten. Het lijkt ons een logische beslissing om de opportuniteit te grijpen en ons meer toe te spitsen op de ernstig bedreigde Rothschildgiraffen,” aldus Melissa Nollet, verantwoordelijke voor de dierenafdeling en dierenarts.

Wereldwijd leven er nog slechts 1.400 Rothschildgiraffen in de wilde natuur en 590 in dierentuinen wereldwijd. Deze soort overleefde de vele lokale Afrikaanse oorlogen bijna niet en zelfs nu durft men er nog op jagen.

Bellewaerde heeft al sinds enkele jaren een kweekkoppel Rothschildgiraffen Kito en Simone. Vorig jaar was er nog de succesvolle geboorte van hun jong Safiya.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven