Jill Peeters waarschuwt: ‘Sneeuw in april is nog maar het begin’

0
Jill Peeters waarschuwt: ‘Sneeuw in april is nog maar het begin’
Foto: VRT

De opwarming van de aarde is al eventjes een feit. We kunnen er niet meer omheen dat het weer af en toe rare kronkels aanneemt en dat we warme temperaturen krijgen in oktober, of sneeuw in april. Weervrouw Jill Peeters waarschuwt ons. “Sneeuw in april is nog maar het begin!”

“De meeste mensen kennen de stijgende curve van de opwarming. Het is ook goed bekend dat het ondertussen al een dikke graag warmer is en we op weg zijn naar drie à vier graden opwarming en dat dat met extreem weer gepaard gaat. Maar velen verwachten blijkbaar dat het vanaf nu elke dag hittegolf of watersnood is. Terwijl een stijgende curve ook betekent dat er zeker ook nog normale dagen zijn.”

De Vlamingen vinden de opwarming van de aarde zeker een prioriteit. En in het VN-klimaatrapport staat dat we steeds zekerder zijn over de zekerheden zoals meer hittegolven en een sneller stijgende zeespiegel. “Maar we zijn ook steeds zekerder over de onzekerheden”, gaat Jill verder in De Morgen. “Wat de wolken over het weer te zeggen hebben, bijvoorbeeld. In het chaotische systeem van onze atmosfeer dat nu zo verstoord is, krijg je veel meer van die onvoorspelbaarheden. De toekomst is onvoorstelbaar onzeker. De enige manier om daarin Darwin-gewijs te overleven, is ons aanpassen aan extremiteiten met grote onzekerheden qua intensiteit, locatie, frequentie en type weer-event.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven