David Dehenauw: “Ik kan niet anders dan code rood uitroepen”

0
David Dehenauw: “Ik kan niet anders dan code rood uitroepen”
Foto: VTM

Het belooft vandaag een subtropisch warme dag te worden met maxima tot 35 graden. “We gaan vandaag de kaap van 35 graden halen, bij een zwakke wind uit het oosten tot zuidoosten. Voor mensen die aan de zee zitten, die hebben het wat beter: daar is het maar 30 graden, daar steekt dan een zeebries op. De volgende dagen krijgen we nog hogere temperaturen tussen 35 en 37 graden. Tot en met dinsdag halen we zo’n extreem hoge temperaturen. Woensdag lijkt het iets minder te worden, maar blijven we ruim boven de 30 graden uitkomen”, vertelde David Dehenauw vrijdagochtend op Radio 2 Antwerpen. “Er is die namiddag en avond wel kans op regen en wat onweersbuien. In elke geval zouden we donderdag net onder de 30 graden halen, vanaf volgende week vrijdag halen we terug ‘maar’ 25 graden. Ik kijk er nu al naar uit”, geeft de weerman toe. “Reken maar op nog een week extreme hitte. Nadien blijft het heet, maar dan toch iets minder. Vanaf eind volgende week gaan we weer naar een ‘normale’ situatie. Daar kan wel eens een regen of onweersbui uitvallen, daar heb ik nu nog geen zicht op. Ook de week erna lijken de temperaturen rond de 24-25 graden uit te komen.”

“Als de voorspellingen straks bevestigd worden, dan ga ik straks als hoofd van het departement voorspellingen van het KMI niet anders kunnen dan vanmiddag code rood uit te roepen voor verschillende provincies. Code rood betekent dat de gemiddelde temperatuur van drie dagen 35 graden of meer uitkomt om dat er één dag van meer dan 40 graden is. We wachten nog op de laatste voorspellingen deze middag, dan is er ook nog een intern overleg en dan durf ik die beslissing nemen. Dat wil niet zeggen dat de regering ook al maatregelen zal nemen, daar heb ik niets mee te maken. Rampenplannen en noodscenario’s zijn voor de politici. Er is vanmiddag ook een overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het is dan aan hen en de diverse overheden om daarmee om te gaan.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven