Rode Kruis Vlaanderen doet dringende oproep: ‘dit is van levensbelang’

0
Rode Kruis Vlaanderen doet dringende oproep: ‘dit is van levensbelang’
Foto: Rode Kruis Vlaanderen

De laatste twee weken merkt Rode Kruis-Vlaanderen een drastische terugval van het aantal bloeddonoren, tot amper de helft van wat nodig zou zijn in de donorcentra. Vooral voor de voorraad bloedplaatjes heeft dit onmiddellijk negatieve gevolgen. Door hun houdbaarheid van amper 5 dagen is een continue opkomst van voldoende donoren noodzakelijk om alle patiënten te kunnen blijven helpen. En dat dreigt nu een moeilijke taak te worden.

Sinds de coronacijfers in ons land opnieuw stijgen, vinden minder donoren de weg naar een mobiele bloedinzameling of donorcentrum. Op de mobiele inzamelingen gaat het om zo’n 20% minder opkomsten dan verwacht. Maar vooral in de 13 donorcentra van de organisatie raken de bedjes niet gevuld. “In de donorcentra rekenen we in het totaal dagelijks op ongeveer 300 bloeddonoren. De laatste dagen schommelen de aantallen rond de 150, dus ook hier is nood aan extra donoren hoog,” zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “We roepen bloeddonoren op hun donatie niet uit te stellen en de komende weken een afspraak te maken. Enkel zo kunnen we de zomerperiode doorkomen.”

“De algemene bloedvoorraad is op dit moment nog voldoende voor de meeste bloedgroepen. We weten dat de zomervakantie sowieso een moeilijke periode is om de voorraad op peil te houden. De stijgende coronabesmettingen weerhouden donoren blijkbaar om naar de bloedinzamelingen te komen, waardoor we nóg meer donoren missen. Gelukkig konden we de zomer ingaan met een goede reserve waar we nu de vruchten van plukken. Al zal het tij bijzonder snel keren, zeker als de opkomsten op dit elan voortgaan”, aldus Testelmans. “We zien de voorraad dagelijks kleiner worden, wat toch bijzonder verontrustend is. Vooral voor bloedplaatjes die slechts vijf dagen houdbaar zijn, kan dit op zeer korte termijn dramatische gevolgen hebben.”

Bloedplaatjes zijn de kleinste cellen in je bloed die waarschijnlijk het meest bekend zijn als de cellen die zorgen voor het typische korstje na een wonde. In het ziekenhuis worden ze toegediend aan onder andere kankerpatiënten en patiënten met ernstige bloedingen bij een operatie of na een ongeval. Voor hen zijn bloedplaatjes letterlijk van levensbelang.

Jaarlijks doneren bijna 4.000 Vlamingen bloedplaatjes, goed voor zo’n 15.500 donaties. Maar bloedplaatjes worden ook uit gewone bloedgiften gehaald. Hierdoor kan het Rode Kruis jaarlijks zo’n 40.000 units bloedplaatjes leveren aan ziekenhuizen. “Door de grote terugval in het aantal bloeddonaties en beperkte houdbaarheid van bloedplaatjes, dreigen we te moeten rantsoeneren en kunnen in het slechtste geval zelfs operaties of ingrepen uitgesteld worden omdat ziekenhuizen onvoldoende bevoorraad kunnen worden,” zegt Testelmans.

Het Rode Kruis benadrukt dat bloedinzamelingen een veilige omgeving zijn. “We volgen de coronarichtlijnen uiteraard goed op en bewaren de nodige afstand. Zo draagt iedereen een mondmasker, staan bedden verder uit elkaar en moeten donoren een afspraak maken om de opkomsten optimaal te spreiden”, gaat Testelmans verder. “De veiligheid van onze donoren en medewerkers is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders.”

Naast de mobiele bloedinzamelingen en donorcentra, organiseert Rode Kruis-Vlaanderen deze zomer enkele extra bloedinzamelingen op unieke locaties. In augustus zijn de Ancienne Belgique (13/08) en ’t Kuipke (21/08) aan de beurt.

Vooraf en afspraak maken is verplicht en kan via https://www.rodekruis.be/zomerhelden-2020/. “Hopelijk kunnen we op die toffe locaties nog extra donoren over de streep trekken, want ze zijn – zoals altijd – van levensbelang.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven