De nieuwe metro M7 is aangekomen in Brussel

0
De nieuwe metro M7 is aangekomen in Brussel
Foto: MIVB

Het eerste M7-metrostel, de nieuwe metro van de MIVB, is aangekomen in Brussel. Deze uiterst moderne, comfortabele en goed verlichte metro is uitgerust met de allernieuwste veiligheidsmechanismen en zal binnen enkele maanden op het MIVB-net rondrijden. Eerst moeten er uiteraard nog een aantal testen gebeuren. Tegen eind 2022 zet de MIVB 22 nieuwe metrostellen van dit type in op het net. Een zeer welkome versterking, die de capaciteit van het Brusselse metronet zal verhogen met 8.000 plaatsen per uur en per richting.

Om de reizigers meer plaatsen en betere frequenties te bieden, en met het oog op de omvorming van de noord-zuidas tot volwaardige metro, bestelde de MIVB de nieuwe M7-metrostellen bij het Spaanse bedrijf CAF (“Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles”).

Het raamakkoord werd in 2016 afgesloten voor een looptijd van 12 jaar. Die omvat een bestelling van 43 metrostellen en enkele bijhorende uitrustingen (vervangstukken, specifiek gereedschap, testbanken, rijsimulator,…). Bijkomende bestellingen kunnen door de MIVB gebeuren, in functie van de noden.

Het design van deze 43 nieuwe metrostellen werd opnieuw ontworpen door Axel Enthoven (Yellow Window). Deze metro’s zijn uiterst modern, comfortabel, goed verlicht en bovendien uitgerust met de allernieuwste veiligheidsmechanismen. Ze zijn ook voorzien op toekomstig automatisch rijden. Ze bieden meer plaats aan de reizigers. Grotere deuren maken het in- en uitstappen gemakkelijker, evenals de platte vloer, op dezelfde hoogte als de perrons. Polyvalente ruimtes worden voorbehouden aan personen met beperkte mobiliteit, buggy’s en fietsen.

Het zijn de reizigers die de kleur bepaalden van deze nieuwe metrostellen. Eind 2017 werd hen gevraagd te stemmen op zilver of brons, en zilver haalde het overtuigend in de stemming.

De eerste zes voertuigen kwamen begin juli in Brussel toe op de site in Haren, waar ze samengesteld worden om het eerste nieuwe metrostel te vormen. Vooraleer de metro op het net zal rijden met reizigers, moeten een aantal testen gebeuren. De eerste vinden midden juli plaats op het testspoor in Haren. Met deze testen gaat de MIVB alle functionaliteiten en de prestaties van de metro na. Ook bekijkt ze hoe het voertuig interageert met de signalisatie, enz. Tegen eind augustus zullen deze testen gedaan zijn en wordt het metrostel verplaatst naar de metroremise in Delta via het spoor van de NMBS. Daar volgen verdere testen op het MIVB-net. Deze gebeuren zonder reizigers en nemen een drietal maanden in beslag. Er wordt gefocust op de afmetingen van het metrostel, de elektromagnetische compatibiliteit, het respecteren van de rijsnelheid, de interfaces met andere projecten die deel uitmaken van de modernisering van de metro worden getest, enz.

Reizigers zullen kunnen opstappen in het eerste nieuwe metrostel bestaande uit 6 delen, tegen begin 2021, zodra alle testen gedaan zijn.

De nieuwe metro zal op lijnen 1-5 rijden. In eerste instantie zal hun indienstneming ervoor zorgen dat er andere metrostellen vrijkomen die op lijnen 2-6 zullen worden ingezet. Deze versterking zal een positieve invloed hebben op de frequenties in de loop van 2021, omdat het interval in de spits van 1 metro elke 3 minuten, naar 1 metro elke 2min30 zal gaan op lijnen 2-6.

Vervolgens wordt de nieuwe veiligheidssignalisatie in dienst genomen op lijnen 1-5 en zullen de nieuwe metrostellen ook de frequenties op lijnen 1-5 versterken. Het interval daar, in de spits, zal van 2min30, op het gemeenschappelijke stuk, verbeteren naar 1 metro per 2 minuten.

Op lijnen 2-6 registreert de MIVB vandaag 20 passages per uur en per richting tijdens de spits, wat neerkomt op ongeveer 14.000 aangeboden plaatsen voor de reizigers, per uur en per richting. Dankzij de nieuw bestelde metrostellen zullen er 24 passages per uur en per richting worden voorgesteld in de loop van 2021, hetzij 3.000 plaatsen extra per uur en per richting.

Vandaag registreert de MIVB 24 passages per uur en per richting op het gemeenschappelijke stuk tussen het Weststation en Merode, tijdens de spits. Dat komt dus neer op ongeveer 16.500 aangeboden plaatsen aan de reizigers per uur en per richting. Dankzij de nieuw bestelde voertuigen, zullen er 30 passages per uur en per richting worden aangeboden, ofwel 5.000 extra plaatsen per uur en per richting. Op langere termijn zal dit type voertuigen ook gebruikt worden op de toekomstige metrolijn 3, die Bordet en Albert zal verbinden.

De bestelling bij CAF omvat 43 metrostellen. De eerste 22 metro’s worden tussen juli 2020 en het derde trimester van 2022 geleverd. De leveringsdatum van de 21 volgende metrostellen moet nog worden vastgelegd.

De MIVB neemt het eerste nieuwe metrostel begin 2021 in dienst. De volgende metro’s volgen aan een ritme van 2 metrostellen per 7 weken (zodra de eerste 5 metrostellen getest zijn). De MIVB verwacht dat tegen het derde trimester van 2022 de eerste 22 metrostellen op het net zullen rijden. De metroremise voor de nieuwe metrostellen wordt Erasmus, na een passage van de metro’s in het depot Delta, voor de testen op het net.

«Met de aankomst van de nieuwe metrostellen maken we vandaag een nieuwe stap mee in de ontwikkeling en de modernisering van de Brusselse metro. Ik ben trots de nieuwe metro te kunnen voorstellen: hij is moderner, comfortabeler, goed verlicht, toegankelijker, laat toe de frequentie en dus het aantal aangeboden plaatsen te verhogen,… Het is het resultaat van de inspanningen van vele collega’s ten voordele van de reizigers», verheugt Brieuc de Meeûs zich, CEO van de MIVB.

Brussels minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt: «Dit is een mooie dag voor de MIVB en voor Brussel. Net als de MIVB zelf zijn deze metro’s het neusje van de zalm. Met deze nieuwe metrostellen kunnen we de frequentie en het aantal reizigers per metro verhogen. Dat is belangrijk om het groeiend aantal passagiers op ons openbaar vervoer een comfortabel en stipt aanbod te blijven bieden.»

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven