Oostende is klaar voor de zomer

0
Oostende is klaar voor de zomer
Stad Oostende

De zomer is gestart en de vakantie staat voor de deur. Alle stadsdiensten van Oostende hebben de voorbije maanden hard gewerkt om de Stad aan Zee meer dan ooit klaar te maken voor de zomer. Oostende pakt uit met een verrassend en boeiend aanbod dat alle troeven van de stad in de kijker zet.
In deze exitfase zijn nog steeds bepaalde veiligheidsmaatregelen van kracht. Het dynamisch en flexibel plan ‘Zomer 2020’ houdt hier ook volop rekening mee. Het doel is om iedereen, Oostendenaars en bezoekers, een zorgeloze zomer te laten beleven. Oostende is er klaar voor en wel om deze tien redenen:

  1. Een gloednieuwe strandpolitie

De gloednieuwe strandpolitie is in juli en augustus dagelijks aanwezig op het strand en is in constant overleg met de reddingsdienst. De strandpolitie wordt voornamelijk ingezet om verloren gelopen kinderen te helpen vinden, sluikstorten te vermijden en om het veiligheidsgevoel op het strand te vergroten. Zo ondersteunt de strandpolitie ook de strandredders en kan ze snel ingrijpen wanneer dat nodig is.
De strandpolitie bestaat dagelijks uit een strandcoördinator en vier politie-inspecteurs. Ze verplaatsen zich te voet of met twee aangepaste strandvoertuigen. Om de veiligheid te garanderen, verlaat de strandpolitie het strand niet.

  1. Coronaproof strandreddingsdienst

Vanaf 27 juni zet de strandreddingsdienst van Oostende elke dag een team van 62 mensen in, redders en EHBO-medewerkers. Zij gaan ervoor om alle strandgangers een veilige dag op het strand te bezorgen. Alle redders zijn gebrevetteerd én voorbereid om iedereen, ook in tijden van corona, zo goed mogelijk te helpen. Deze zomer zal de strandreddingsdienst dus nauw samenwerken met de strandpolitie. Er is dit jaar voor het eerst een tijdelijke hoofdpost op het strand ter hoogte van het Kursaal. Van daaruit zal de hoofdredder samen met de politie de strandactiviteiten coördineren. Volgende zomer krijgt de hoofdpost een volledig nieuw jasje.

  1. Meer spreiding over alle stranden

Oostende is goed voor quasi 9 kilometer strand. Een goede spreiding zorgt ervoor dat iedereen een plaatsje krijgt. Het strand van Mariakerke zal extra aantrekkelijk zijn voor families met jonge kinderen, terwijl Oosteroever een oase van rust is voor wie even op adem wil komen.

Op Oosteroever schreef Stad Oostende een extra concessie uit voor verhuur van strandzeilen en -stoelen. De zoektocht rond het populaire konijntje Rikki verhuist dan weer van het stadscentrum naar Mariakerke. Daar wordt in samenwerking met uitgeverij Clavis een strandbibliotheek gemaakt in beachbar Marie-K en komen er twee TikTokBooths op het Strandplein. Bij de beachbars zullen er pakketjes uitgedeeld worden om de mooiste strandbloemen te maken, met een handige tutorial om zelf aan de slag te gaan.
Het strand blijft van iedereen, de hele zomer lang. Op de absolute topdagen werkt Oostende wel met een flexibel aanmeldingssysteem, enkel voor de drie drukste stranden in het centrum: Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand. Zo kunnen we iedereen op een veilige en aangename manier een plekje geven op het strand. De topdagen worden drie dagen op voorhand aangekondigd. Reserveren zal online kunnen, via www.visitoostende.be, telefonisch via 0800 62 167 of ter plaatse bij de balie van Toerisme Oostende.

  1. Zomerteam heet je welkom!

Op de randparkings, aan het station, op de zeedijk, in de winkelstraten en op het strand. Op al die plaatsen zet Stad Oostende deze zomer een speciaal Zomerteam in. Dit team bestaat onder andere uit enthousiaste jobstudenten die iedereen wegwijs maken in Oostende. Ze zijn het eerste aanspreekpunt bij vragen, bieden mensen een warme welkom en helpen ook mee aan het spreidingsplan. Bij rustige dagen zet het Zomerteam 54 mensen in over de hele stad, op topdagen gaat het over meer dan 100 mensen die actief zijn. Op die momenten is het ook het zomerteam dat de aanmeldingen op het strand vlotjes zal laten verlopen.

  1. ‘Crowd Control’ met experten

Om te zorgen dat iedereen van een zorgeloze, maar ook veilige zomer kan genieten, zet Oostende deze zomer sterk in op ‘crowd control’ en slimme mobiliteit. De belangrijkste doelstelling blijft spreiding van de bezoekers, al bij aankomst in de stad. Niet alleen de invalswegen en het openbaar vervoer, maar ook de stranden, de zeedijk en het stadscentrum worden continu gemonitord. Dynamische signalisatie op de invalswegen en in de stad zelf, gekoppeld aan de inzet van het zomerteam, zorgen dat iedereen goed geïnformeerd is.
Alle beschikbare data worden live geanalyseerd vanuit een centraal coördinatiecentrum bij de Lokale Politie. Er wordt gewerkt met verschillende druktescenario’s (van groen tot rood), met telkens aangepaste maatregelen. Zowel bij de voorbereiding als de uitvoering van dit crowd control-plan werkt Stad Oostende samen met experten met ruime ervaring bij massa-evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen, Rock Werchter en Tomorrowland.

  1. Extra parkings

Meer dan ooit moedigt de Stad Oostende bezoekers die met de wagen komen aan om gebruik te maken van de randparkings. Die zijn goedkoper dan de parkings in het centrum, maar liggen meestal ook op wandelafstand van het strand. Ook hier is spreiding het belangrijkste principe. Eén van de blikvangers is de Strandparking, vlakbij het station. Het terrein met tweeduizend plaatsen wordt deze zomer opnieuw als parking ingezet, in samenwerking met de NMBS. Alternatieven voor het centrum zijn bijvoorbeeld de parkings van KV Oostende en de Sea’Rena, vlakbij de stranden van Mariakerke, en parking Luchthaven die een ideale uitvalsbasis is voor een dagje op het strand van Raversijde. Volledig nieuw in het aanbod is Parking Wellington Hippodroom. In juli en augustus is daar ook plaats voor 750 wagens (telkens voor een hele dag), behalve bij regenweer.

  1. Extra beachbars en uitgebreide terrassen

Van Oosteroever tot Mariakerke: verspreid langs de hele Oostendse kustlijn zijn maar liefst tien beachbars te vinden. De beachbars zorgen voor extra comfort voor de strandgasten en tillen de strandbeleving naar een nog hoger niveau. Er zijn zes tijdelijke beachbars, elk met een eigen EHBO-post, lockers en publieke toiletten. Nieuw dit jaar zijn beachbar ‘Petite Plage’, aan het Klein Strand, en ‘Buddha Mar’ in Mariakerke. Daarnaast zijn ook de vier permanente strandbars opnieuw open. Ontdek alle beachbars op www.visitoostende.be/nl/zomerse-beachbars.

De beachbars konden, net zoals alle horecazaken in Oostende, een aanvraag indienen om deze zomer hun terras uit te breiden. Zo wil de stad Oostende de horeca een duwtje in de rug geven om er na de lange sluitingsperiode volledig opnieuw in te vliegen. Meer dan tweehonderd restaurants en cafés kregen de voorbije weken toestemming om hun terras tijdelijk uit te breiden om zo op een veilige manier extra mensen te ontvangen.

  1. Cultuur zit in het DNA van Oostende

Creatief als ze zijn, hebben de verschillende Oostendse culturele spelers de handen in elkaar geslagen om op korte tijd een prikkelend én coronaproof zomerprogramma in elkaar te steken. ‘Zomer in O.’, van 11 juli tot 16 augustus, legt de nadruk op theater, muziek, literatuur, kunst en dans. Alles in een intieme setting met een nadrukkelijke keuze voor openluchtlocaties. Meer info en tickets op www.zomerino.be.

Daarbovenop is er ook de langverwachte opening van Het James Ensorhuis op 14 juli. Naast het oorspronkelijke huis van James Ensor is er nu ook een gloednieuw interactief belevingscentrum. Daar kan iedereen vanaf half juli de wondere wereld van de Oostendse schilder komen ontdekken. Meer info op www.ensorstad.be.

Voor wie naast zeelucht nog meer cultuur wil opsnuiven, loopt ook nog steeds de expo ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ in de Venetiaanse Gaanderijen. Je bekijkt er Oostende door de ogen van Permeke. De expo kreeg lovende kritieken in verschillende media en is dus niet te missen. Meer info op www.oostende.be/permeke.

Tot slot organiseert Filmfestival Oostende ook de expo ‘Het wonder is geschied!’ in Fort Napoleon, van 11 juli tot 11 oktober. Aan de hand van beeldmateriaal, posters, artefacten, filmprijzen… wordt het een eerbetoon aan de Vlaamse film tussen 2000 en 2020.

  1. Familievriendelijke en sportieve activiteiten

Voor families is Oostende deze zomer the-place-to-be. Als TikTok-hoofdstad van Vlaanderen swingt de Stad aan Zee de zomer in. Naast de TikTokTour, die je meeneemt langs verschillende Oostendse landmarks, staan er nog verschillende andere leuke activiteiten op het programma. Mariakerke wordt omgetoverd tot de meest familievriendelijke badplaats van de kust en Mu.ZEE pakt uit met extra workshops voor de jongsten onder ons.

Ook rond het vernieuwde James Ensorhuis werd een boeiend familietraject uitgewerkt. Tijdens een zoektocht naar een vals meesterwerk van Ensor ontdek je het hele belevingscentrum en in de stad kan je aan de slag met de Ensorzoektocht.

Natuurlijk staan ook de vaste waarden als trampolinepark Hangtime, verschillende escape rooms en de go-cart verhuurders voor je klaar.

Tot slot is er deze zomer ook bijzondere aandacht voor sport. Onder de noemer ‘Wijksport’ zijn er elke week laagdrempelige en gratis sportactiviteiten verspreid over heel Oostende voor kinderen en jongeren tussen 6 en 15 jaar. En ook het programma ‘Sport aan Zee’ start deze zomer opnieuw op: iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen aan een brede waaier aan begeleide sportactiviteiten, zowel overdag als ‘s avonds. Meer info op www.oostende.be/sport

  1. Ontdek het ‘andere’ Oostende

Oostende staat elk jaar garant voor de mooiste zonsondergangen, het zachtste zand en de meest verfrissende zee. Tijdens de zomer van 2020 krijg je echter de perfecte kans om ook de groene rand en het krekengebied van onze Stad aan Zee te ontdekken. Het Groen Lint, een bewegwijzerde en grotendeels autovrije fietsroute van 35 kilometer, linkt alle groene plekjes in de verrassende buitenrand van Oostende aan elkaar.

Het street art festival The Crystal Ship zorgt deze zomer voor vier nieuwe imposante werken: twee in Mariakerke, één op de site Plassendale (Bluebridge) en één vlakbij het Maria Hendrikapark. Een leuke familiezoektocht van 20 km brengt je met de fiets langs plekjes die je misschien nog niet zo goed kende. De Q-Hotspot zet het prachtige Maria Hendrikapark als groene long voor Oostendenaars en bezoekers nog meer in de kijker. Ook Domein Raversyde zorgt voor een extra attractief aanbod.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven