Coronacrisis zorgt voor aangepaste eerstehulprichtlijnen

0
Coronacrisis zorgt voor aangepaste eerstehulprichtlijnen
Foto: Rode Kruis Vlaanderen

Naar aanleiding van de discussie die gevoerd werd over Belgische redders die geen beademing mogen uitvoeren met behulp van een beademingsballon wanneer badgasten in de problemen geraken, wil Rode Kruis-Vlaanderen duidelijkheid brengen over wat jij als burger kan doen wanneer iemand in jouw buurt in nood verkeert. De principes en richtlijnen van de Belgische Reanimatieraad zijn aangepast en houden rekening met de geldende coronamaatregelen in ons land. Slachtoffers mogen in geen geval aan hun lot overgelaten worden dus wijst Rode Kruis-Vlaanderen op een aantal belangrijke zaken die je als niet-geschoolde hulpverlener wél kan doen en die de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk verhogen.

Wat doe je wanneer vlak bij jou iemand onwel wordt? Dien je meteen eerste hulp toe of hou je toch rekening met de opgelegde afstandsmaatregelen nu we ons in volle coronacrisis bevinden? Geen makkelijke keuze voor de modale Vlaming, die geen hulpverlener is. Net daarom vertaalde Rode Kruis-Vlaanderen de ethische principes en richtlijnen van de Belgische Reanimatieraad (BRC) in eenvoudige richtlijnen voor de bevolking. De organisatie wil zo duidelijk maken hoe je in tijden van corona toch kan helpen zonder je eigen gezondheid in gevaar te brengen.

Veiligheid hulpverlener is prioriteit
“Het algemene principe van eerstehulpverlening blijft ook nu gelden”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Eerste hulp of reanimatie mag NIET worden gestart als de veiligheid van de eerstehulpverlener niet voldoende gegarandeerd kan worden”. Aangezien niet geweten is of het slachtoffer besmet is met het coronavirus COVID-19, moet er heel voorzichtig gehandeld worden en gelden er strikte regels over het toedienen van eerste hulp.

Algemeen raadt de aangepaste richtlijn hulpverleners aan om niet dichter dan anderhalve meter bij het slachtoffer te komen. In dat geval kan er hulp vanop afstand gegeven worden, door het slachtoffer aanwijzingen te geven over hoe hij/zij zichzelf kan helpen. De hulpdiensten verwittigen kan uiteraard ook, als dat nodig is.

Alleen wanneer er een levensreddende handeling, zoals bijvoorbeeld een reanimatie, uitgevoerd moet worden, kan de hulpverlener dichterbij het slachtoffer komen. In dat geval wordt ten stelligste aangeraden om als hulpverlener zelf een mondmasker en wegwerphandschoenen te dragen én de neus en mond van het slachtoffer af te dekken met een doek of kledingstuk. Zo wordt vermeden dat de hulpverlener rechtstreeks in contact komt met kleine partikels uit de luchtwegen die vrijkomen bij het uitvoeren van borstcompressies. Als niet-geschoolde hulpverlener een beademing uitvoeren wordt uit veiligheidsoverwegingen sterk afgeraden, tenzij het over personen uit je naaste omgeving gaat die deel uitmaken van je ‘persoonlijke bubbel’.

Helpen kan nog steeds
“De kans is dezer dagen groot dat je – ook als niet-professionele hulpverlener – een mondmasker bij de hand hebt wanneer je iemand tegenkomt die hulp nodig heeft”, zegt Ine Tassignon. “Maar wanneer dat toch niet het geval zou zijn, dan betekent dat in geen geval dat je het slachtoffer gewoon aan zijn lot moet overlaten. Er zijn wel degelijk dingen die je kán doen”. Rode Kruis-Vlaanderen lijst een aantal zaken op die je altijd kan doen wanneer iemand hulp nodig heeft:
• de hulpdiensten verwittigen via 112;
• het slachtoffer vanop afstand en stapsgewijs aanwijzingen geven over hoe hij/zij zichzelf kan helpen (bv. bloeding stelpen, rustig blijven zitten, …);
• een familielid of vriend van het slachtoffer verwittigen;
• het slachtoffer geruststellen en bij hem/haar blijven tot er hulp komt.

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van vipnieuws.be

Geen posts om weer te geven