
Zijn medicijnen té goedkoop in België? Het is Theo Francken die een opvallende vergelijking trekt tussen de extra miljarden voor defensie en het geld dat naar de gezondheidszorg gaat. Er stelt zich één probleem…
Niet iedereen is enthousiast over de vele extra miljarden die Theo Francken vraagt voor Defensie. Maar de minister van Defensie pakt uit met een vergelijking die criticasters de mond zou moeten snoeren…
“België spendeert 1,24 procent van het bbp aan defensie. Kunnen wij dat zomaar verdubbelen, met onze slechte begroting en ontsporende vergrijzingskosten?” legt De Morgen voor aan onze nieuwe minister van Defensie. En Theo Francken is duidelijk…
“Ja! Wij geven 150 miljard euro per jaar uit aan de sociale zekerheid en amper 7 miljard aan defensie. Tegen 2030 stijgen onze sociale uitgaven zelfs naar 200 miljard.” Eén ding valt op…
“Daar kraait geen haan naar, omdat het zachte veiligheid is”, benadrukt Theo Francken in De Morgen. “Maar 12 miljard voor harde veiligheid zou onmogelijk zijn? Dat is pure onwil.” Al lijkt nu al één ding pijnlijk duidelijk te worden…
Het is best mogelijk dat er voor de extra miljarden voor defensie nog meer gesnoeid moet worden in de sociale zekerheid. En dat terwijl de gezondheidszorg, de uitkeringen en de pensioenen nu al onder druk staan. Is dat haalbaar? Of wenselijk?
“Een paar miljard wegnemen uit een budget van 200 miljard is toch niet onmenselijk?” benadrukt Theo Francken in De Morgen. “Die sociale zekerheid staat te vet.” En dan pakt Francken uit met een concreet voorbeeld…
“Je kunt bij de apotheker een zak vol pillen kopen voor een paar euro. Vul diezelfde zak in de supermarkt en je betaalt 70 euro. Een hele groep mensen krijgt alle medische kosten zelfs helemaal gratis.” Eén ding is duidelijk…
“Het lijkt wel Cuba. Hoe zou het toch komen dat Belgen de grootste pillenpakkers ter wereld zijn?” vraagt Theo Francken zich luidop af in gesprek met De Morgen. Is medicatie té goedkoop in België?